Als een haas naar een kleine footprint

Wijk: Hazenkamp
Initiatief: Verminderen ecologische voetafdruk aan de hand van voedsel

buurtbewoners

Update november

De groep uit de Hazenkamp heeft een succesvolle afsluiter gehad. Ze hebben samen gegeten en het receptenboek officieel in gebruikgenomen.

In een slotrondje werden de eerste reacties opgehaald, die waren positief en expliciet over bewustwording en nieuw gedrag – heel bemoedigend!

Update september

Inmiddels zijn al drie bijeenkomsten georganiseerd rondom het thema duurzaam voedsel in Hazenkamp. Met verschillende bewoners wordt gekeken of er een nieuwe buurtmoestuin kan worden opgestart en tegelijkertijd wordt met de hele groep gewerkt aan het samenstellen van een duurzaam kookboek, waarbij bewoners eigen lekkere, betaalbare en duurzame recepten kunnen aanleveren. Hierbij proberen de bewoners ook in kaart te brengen wat de ecologische voetafdruk van deze maaltijden zal zijn. De volgende bijeenkomst is op woensdag 2 oktober om 20:00 uur bij Stichting Hubert (Sint Hubertusstraat 10). Hierna volgen nog twee bijeenkomsten op 30 oktober en 27 november.

Update juni

Op 12 juni vanaf 20.00 uur werd er een startbijeenkomst georganiseerd om mensen enthousiast te maken om mee te doen met het verminderen van hun ecologische voetafdruk in Hazenkamp. En er is een nieuwe datum geprikt: woensdag 10 juli om 20:00 uur. Programma en locatie volgen zo snel mogelijk.

Wil je het verslag van 12 juni lezen? Kijk dan verderop op deze pagina.

Reactie van de werkgroep:

“Wat een leuke bijeenkomst hadden we vorige week bij Stichting Hubert! Het was heel verrassend dat er zoveel mensen onaangekondigd kwamen en bemoedigend dat we met elkaar konden uitwisselen over verduurzamen in je dagelijks leven.”

Joke Feenstra
Mede namens de buurtbewoners
Pjotr Timmerman, Miek Saaltink en Mies van Aar (Mies ontbreekt op de foto hieronder)

Hazenkamp
Joke, Pjotr en Miek

————————–

Update juni 2019: Verslag bijeenkomst 12 juni 2019

Voor iedereen die er niet bij kon zijn, een korte samenvatting van de aftrap-bijeenkomst:

Joke Feenstra schetste wat onze bedoeling met het project is: met elkaar werken aan duurzame keuzes. We  kozen het thema ‘voeding’, omdat we met voeding de grootste impact (lees: schadelijke invloed) hebben op de aarde. En omdat we graag willen laten zien dat duurzaam niet duur hoeft te zijn.

De meeste aanwezigen hadden een smartphone bij zich, waardoor ieder z’n eigen impact kon uitrekenen met de app ‘mijnverborgenimpact.nl’.  Waar de gemiddelde Nederlander 3,6 aardes nodig heeft met z’n levensstijl (als iedereen op de wereld zo zou leven als wij), kwamen de met de aanwezigen op een gemiddelde uit van 3,95. Werk aan de winkel dus!

Ingrid Loman nam ons mee in de wereld van voedsel. Ze liet zien hoeveel grond er nodig is voor het maken van onze gehaktballen en welke effecten dat heeft op de aarde. Dat wel of geen vlees eten een van de belangrijkste keuzes is die je kunt maken. Maar ook het belang van biologische voeding en het effect daarvan op de biodiversiteit kwam aan de orde.

Wat gaan we doen?
Ons uiteindelijke doel is: minder impact op de aarde, te beginnen op je bord. Praktische doelen zijn het maken van een kookboek met recepten van buurtbewoners en aan het einde van het project een lekkere en duurzame maaltijd met z’n allen.

Wie doet er mee? 
Buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd om mee te doen, je kan op ieder gewenst moment aanhaken of gewoon een keer komen kijken.

————————–

Update mei 2019:

Wijkbewoners Joke, Miek, Pjotr en Mies hebben het initiatief genomen om in hun wijk, de Hazenkamp, duurzamer te gaan eten.

Joke: “We noemen ons project ‘Als een haas naar een kleine footprint. We willen onze eigen ecologische voetafdruk verminderen aan de hand van voedsel. We houden van lekker en duurzaam eten en we willen hiermee initiatieven in de buurt aan elkaar verbinden. Bijvoorbeeld door samen te moestuinieren…”

Miek: “…ja, en we gaan ook een buurt-kookboek maken, waarin iedereen zijn duurzame recepten kan delen. Je kunt als buurtbewoner anderen meenemen in het proces van duurzamer eten en dat dat helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.”

Pjotr: “Het idee van leuk, lekker en lokaal, dat sprak me wel aan. En eerlijk gezegd, we houden gewoon van lekker eten, een bourgondisch stel zeg maar. Aan het einde van het project willen we ook nog een keer heerlijk met z’n allen gaan eten.”

De tip vanuit de bewoners is helder: “Begin gewoon! Vraag aan buurtbewoners of ze ook interesse hebben om duurzamer te eten en van daaruit kun je de groep groter maken.”

Meer informatie

Meer weten? Stuur een e-mail naar bram@lentekracht.com

1 gedachte over “Als een haas naar een kleine footprint

  1. Piet Beantwoorden

    Jullie kookboek heeft heerlijke (vegetarische) gerechten. De berekeningen en tips maken dat je met een kleine foodprint kunt eten. Bovendien zijn variaties aangegeven, doordat de gerechten zijn getest.

    Heerlijk om hieruit te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *