Bijeenkomst energiebesparing

Challenge 9.1 Energiebesparing in de binnenstad

De mensen van Sit&Heat vertellen over hun product. Ze zijn een Nijmeegse start-up; hun verwarmde kussens zijn een goed alternatief voor de terrasverwarmers.

Ze hebben ergens een proef lopen waarbij de kussens zijn uitgezet bij horecaondernemers en als het hun bevalt dan kunnen ze de kussens aanschaffen. Sit&Heat heeft echter niet de mogelijkheid om dit ook te doen in Nijmegen. Een leaseconstructie is ook niet mogelijk. In Nijmegen werkt o.a. de Blonde Pater met deze kussens. Kussens zijn zo’n 190,- per stuk.

Hier zit mogelijk een challenge in door bijvoorbeeld de horecaondernemers te vragen of ze met een proef mee willen doen zodat we in de winter van 2018 bijvoorbeeld 100 van die kussens met opdruk van Green Capital hebben liggen bij de horeca.

Nabrander: Op deze avond heb ik na afloop van het duurzaamheidscafe nog gesproken met wethouder Harriet Tiemens en wat andere mensen. Zeker als we dit brengen in het kader van citypromotie (Green Capital) maakt dit kans voor subsidie of garantiefinanciering. Een ander idee is om dit via crowdfunding te doen. Na wat rondvraag waren verschillende mensen bereid om een dergelijk bedrag neer te leggen. Na afloop van de proefperiode kan de horecaondernemer het bedrag dan terugbetalen of de kussen worden zelf thuis gebruikt (Jan).

Afspraak: Sit&Heat maakt zelf een voorstel (offer you can’t refuse) en Jan brengt het subgroepje bij elkaar.

 

Challenge 9.2 – Energiebesparing bij huurders

Alle corporaties hebben enthousiast gereageerd, maar jammer dat alleen Talis dan hier is. Eerst wil men onderzoeken of er draagvlak is onder huurders om met een challenge mee te doen. Daarna weet men pas hoe die challenge eruit komt te zien.
Planning is om nog voor de zomer de challenge gedefinieerd te hebben.
Kim geeft aan informatie te hebben over de campagne ‘De knop om’ die gelopen heeft in Neerbosch-Oost met huurders.
Het Klimaatverbond organiseert in september de Energy battle. Daar kun je mogelijk ook bij aansluiten.
Puk heeft vanuit Milieu Centraal tips die huurders kunnen helpen met energiebesparing.

Afspraak: initiatiefnemers onderzoeken wie en in welke wijk deel wil nemen aan de challenge en voor de zomer wordt getracht een challenge rond te hebben.

 

Challenge 9.3 Energiebesparing bij particuliere woningeigenaren

Puk meldt dat Milieu Centraal bezig is met een campagne om woningeigenaren te stimuleren te investeren in energiebesparing bij de aankoop van een woning. Onder het motto: energiebesparen doe je nu. Daar worden hypotheekadviseurs en makelaars voor ingeschakeld.

De subgroep dacht vooral aan het bij elkaar brengen van mensen die dan energierekening met elkaar gaan vergelijken en daarna tot actie overgaan; zogeheten energypartys en met wooncoaches. Volgens anderen in de groep klinkt dit ook als klimaatstraatfeesten. Misschien moet de challenge zich dan richten op een behoorlijk aantal Nijmeegse straten die deelnemen en om zo de hele nationale top tien te vullen met Nijmeegse straten.

Afspraak: in subgroep wordt doorgepraat over de challenge en bij de volgende keer is deze concreet en smart.

 

Challenge 9.4 LED’s do it now in Neerbosch-Oost?

Volgens Ed van Wijkmanagement is Neerbosch-Oost een aandachtswijk en is er een inventarisatie gemaakt van de problematiek. Duurzaamheid kwam vanuit de bewoners niet naar boven als belangrijk thema. Er liggen wel kansen omdat de Schalmei wordt gerenoveerd en er een brede school komt. Winkelcentrum Notenhout is klaar.

We moeten aan Jos van Rikken vragen waar de openbare verlichting in 2018 moet worden vervangen. Daarna kunnen we kijken welke wijk het meest geschikt is voor zo’n actie waarbij de verlichting wordt omgezet naar LED en waarbij de hele buurt wordt betrokken om LED-verlichting aan te schaffen.

Kim en Jan vertellen dat we zo’n tien jaar geleden een actie hadden waarbij burgers hun gloeilamp konden inruilen voor een spaarlamp. Dat liep toen storm. Kunnen we misschien nu ook doen.

Afspraak: Jan neemt het initiatief om Jos Rikken te vragen naar een geschikte buurt voor omzetting naar LED. Hij roep het subgroepje daarvoor ook bij elkaar.

 

Challenge 9.5 Energiebesparing bij bedrijven

Gedacht wordt aan enerzijds het handhavingsspoor samen met ODRN en anderzijds naar vouchers en inzet van hogeschool en universiteit.

Ron geeft aan dat Green Capital straks een behoorlijke uitstraling heeft en dat bedrijven daar wel aan verbonden willen zijn. Dat geeft een goede uitstraling. Daar kun je gebruik van maken door er een battle tussen bedrijven van de te maken. Gerefereerd wordt ook aan de Milieuprijs voor Nijmegen-West en Weurt. Die is een aantal keren uitgereikt aan bedrijven op het industrieterrein maar het lijkt alsof de prijs een stille dood is gestorven. Misschien kunnen wij dit weer oppakken met een prijs voor energiebesparing en dan voor alle bedrijven in Nijmegen. Misschien nog wel met een uitsplitsing naar categorieën zoals kantoren en bedrijven.

Vincent zegt dat het lastig zal worden om bedrijven geïnteresseerd te krijgen maar hij wil daar wel bij helpen.

Afspraak: in het subgroepje wordt hier verder over nagedacht.

 

Challenge 9.6 Hengstdal van het aardgas af

Jan vertelt over zijn werk als warmteregisseur. Op 24 mei wordt een werkconferentie georganiseerd door hem over een aardgasvrije regio Arnhem-Nijmegen. Op die conferentie wordt de diepte ingegaan met Hengstdal als all electric wijk. De wijk is namelijk door Nijmegen aangewezen als een van de eerste wijken die van aardgas af moeten.

Het zou mooi zijn als we met onze challenges daarbij aansluiten. Bijvoorbeeld met een challenge om nu alvast over te gaan op inductie koken.

Misschien moeten we gaan voor een paar demowoningen om te laten zien dat het kan en hoe het eruit ziet. Zou mooi zijn om dit te combineren met de demowoning van de challenge over Circulaire Economie.

Ook is het wellicht te combineren met het idee van Puk om bij verhuizing van bewoners in Hengstdal in te grijpen.

Afspraak: Jan gaat een subgroepje hiervoor formeren om te trachten de volgende keer met een challenge te komen. Ook moet er afstemming plaatsvinden met het thema Circulaire economie.

 

Bingokaart

Helaas hebben we nog niet rond wat we ingezet willen hebben op de bingokaart. Het werken met de energierekening (zodat iedereen kan bewijzen of hij/zij energie heeft bespaard) wordt als te ingewikkeld gezien en een app is handig hiervoor maar wordt nog niet door iedereen gebruikt. Als iemand dus nog een idee heeft voor een laagdrempelige bingochallenge voor een grote doelgroep dan graag.

Volgende vergadering

Volgende bijeenkomst van de themagroep is op dinsdag 16 mei van 17.00-19.00 uur op het stadhuis. Wil je erbij zijn? Mail dan naar: janvandermeer@greencapitalchallenges.nl

2 gedachten over “Bijeenkomst energiebesparing

  1. businessincolumbus.ga Beantwoorden

    Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  2. businessinfortworth.tk Beantwoorden

    Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *