Wijk: Hatert
Initiatief: GROENER EN VERKEERSVEILIGER PARK MALDERBORGH
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
November
Aan de Irene Vorrinkstraat is men aan de slag gegaan met het planten van de Haag. Naast dat er nu een duidelijke afscheiding is (en het dus veiliger is voor voetgangers), ziet het er leuker uit en zullen auto’s hier niet zomaar parkeren. En het was ook nog eens een heel gezellig samenzijn, niet onbelangrijk!
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door wijkbewoner Lambert van Griensven.



September
In de herfst van 2018 liep Ruud van der Kroft wat somber door Park Malderborgh. Het Park, gelegen in de wijk Hatert van Nijmegen, wás al een grijze boel. Nu er door de droge zomer ook nog eens vele honderden siergrassen waren verdord, maakte het Park een verwaarloosde, kale indruk. Ruud, Voorzitter van de Huurdersvereniging Parktorens Park Malderborgh, pijnigde zijn hersens met de vraag hoe het Park een groen paradijs zou kunnen worden waar zijn leden van zouden genieten.
Rond dezelfde tijd maakte Henk Knoop zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op het Park. Op het Park wonen zo’n 600 mensen waarvan er een kleine 200 licht tot zwaar gehandicapt zijn. Hoewel het Park autoluw zou moeten zijn, wordt er massaal fout geparkeerd op het voetpad van de Irene Vorrinkstraat. De bewoners, die zich met rolstoel of rollator voortbewegen, moeten nu om de geparkeerde auto’s heen bewegen waarmee het risico ontstaat om aangereden te worden. Henk, Voorzitter van de bewonerscommissie van Woonzorggebouw De Zonnebaars, besloot zijn ongerustheid in te brengen in het centraal bewoners overleg.
Aan dit overleg nemen ook Wim Moes, Voorzitter Vereniging Buitengebied en Jan Heijneman, Bestuurslid Techniek en Financiën, deel. Na een lange, creatieve sessie opperde Jan om een wintergroene haag aan te leggen van 100 meter over de gehele lengte van de Irene Vorrinkstraat. Dan moeten de stenen over een halve meter van de straat verwijderd worden waardoor ongeveer 50 vierkante meter groen wordt gewonnen. Tegelijkertijd wordt het illegale parkeren onmogelijk gemaakt en lopen de bewoners veilig over een afgebakend pad. Dit idee werd met enthousiasme verwelkomd en het overleg besloot actie te ondernemen: een ontwerp tekenen, een offerte aanvragen voor het stratenmakers werk en een subsidiemogelijkheid onderzoeken.
Innovatiebureau Lentekracht had het Project Mijn Groene Wijk al eens onder de aandacht van Ruud gebracht. Het contact werd snel vernieuwd. Na positieve besprekingen werd uiteindelijk een subsidie van € 5.000 toegekend waarmee de haag begin oktober kan worden aangelegd. De haag zal worden geplant door de bewoners van het Park waarna na afloop feestelijk nagepraat zal worden onder het genot van een drankje.
Meer informatie
Meer weten? Stuur een e-mail naar bram@lentekracht.com