Onder de raspende klanken van de wereldmuziek van Kladderadatsch vertrokken tientallen bezoekers van het Duurzaamheidscafé afgelopen donderdag voor een wandeling door het centrum van Nijmegen.
Een bijzondere wandeling, die voor iedere groep, gevormd bij het startpunt in de Openbare Bibliotheek, langs een zevental winkels voerde, alle deel uitmakend van de zogeheten Eerlijke Winkelroute.
De route is gebaseerd op de uitgangspunten van de Stichting EerlijkWinkelen, een landelijke vrijwilligersorganisatie, opgericht in 2010, met het doel aan de hand van heldere criteria inzichtelijk en vooral overzichtelijk te maken waar in de Nederlandse steden winkels te vinden zijn die duurzaam opereren en dito producten aanbieden.
Zo ook in Nijmegen. Het aantal winkels in de groenste stad van Europa dat het stempel eerlijke handel (fair trade) mag voeren, biologische of tweedehands producten aanbiedt, bedraagt 73. Voor de middelgrote stad Nijmegen is dat een hoog aantal, waarmee de stad de vierde positie inneemt op de landelijke lijst.
De 100 zal over niet al te lange tijd bereikt worden, zo lieten Gesuino Poddighe en Marisha Maas weten, staande op het podium in de bibliotheek, nadat zij uit handen van Karla Mulder (Eetbaar Nijmegen) het Duurzaam Estafettestokje ontvangen hadden.
Het tweetal zet zich al geruime tijd via sociale media, bijdragen aan websites (Fairtrade Nijmegen, Eerlijk Winkelen) in om eerlijk winkelen onder de publieke aandacht te krijgen.
De door hen vervaardigde routekaart door Nijmegen (ook buiten het centrum) wijst de weg naar allerhande winkels die het keurmerk fair trade met reden mogen voeren.
Voor hun bijzondere inzet werden zij, geheel tot hun verrassing, beloond met het Duurzaam Estafettestokje.
jvw // nov.2018