Bijeenkomst Circulaire Economie

Er zijn drie nieuwe mensen bij vanavond. De eerste twee zijn Maria Buur en Wick Broess van de gemeente Nijmegen. Zij zijn beide betrokken bij een project rondom vroegsignalering van schulden en armoede. In dat kader hebben ze interesse in een project van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard die hun huurders wasmachines in bruikleen geeft met het idee dat dit goedkoper is voor de huurder en de CO2-uitstoot vermindert. Dit is een uitstekend voorbeeld van de diensteneconomie. Maria en Wick zijn geïnteresseerd in een soortgelijk project in Nijmegen en hebben volgende week een afspraak met Eigen Haard.
Het derde nieuwe gezicht is Karine Wendrich van het Institute for Science, Innovation & Society (Radboud Universiteit), die onderzoek gaat doen naar het verloop van de Green Capital Challenge Circulaire Economie. Dit in het kader van een onderzoek naar de successen en knelpunten van burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid.
Opzet van de avond

De vier ideeën van de vorige bijeenkomsten (diensteneconomie, urban mining, e-waste race, punten sparen bij de DAR/DAR dagen) zijn gegroepeerd tot twee projecten: ‘Nooit meer een wasmachine of droger kopen’ (het diensteneconomie project) en ‘Ontdekkingsreis door grondstoffen’  (een samenvoeging van de overige drie ideeën).
Tijdens deze avond is het de bedoeling om een SMART doelstelling te formuleren voor de challenge, na te denken over hoe deze gecommuniceerd kan worden aan de inwoners van Nijmegen en een overzicht te creëren van de relevante stakeholders.  Eventueel kan er alvast nagedacht worden over een concreet plan van aanpak. De groep wordt in tweeën verdeeld om te gaan brainstormen.
Resultaten van de brainstorm

Na een uur komt de groep weer bij elkaar om een samenvatting  te geven van de brainstorm. De challenge van het diensteneconomieproject is om tijdens het Duurzaamheidscafé van januari 2018 de diensteneconomiewoning te presenteren en om tijdens het Green Capital jaar deze woning 5000 bezoekers te laten trekken, waarbij 1000 dienstabonnementen worden afgesloten.
Wat betreft de woning wordt er gedacht aan iets als een ‘tiny house’ op de Grote Markt, aangezien zo een locatie veel bezoekers zal trekken. Voor het bouwen van het huis is het interessant om te kijken naar Sustainer Homes (een bedrijf dat modulair en circulair bouwt) en WikiHouse (een open source platform waarmee je zelf ruimtes kunt ontwerpen en die vervolgens kunt laten fabriceren (bijvoorbeeld met een 3D-printer)).
Een andere groep van stakeholders zijn verhuurdersorganisaties zoals de Nijmeegse woningcorporaties en de SSHN, die het diensteneconomie concept kunnen aanbieden aan hun huurders. Het idee is dus dat het concept niet alleen gepromoot wordt door de modelwoning, maar ook door het te promoten bij huurders via verhuurdersorganisaties.
Daarnaast worden er bedrijven genoemd die bepaalde diensten aanbieden, die gepresenteerd kunnen worden in de woning. Genoemd wordt Philips (lichten), Auping (matrassen), Interface (tapijttegels), Swapfiets (fietsen), Greenwheels (auto’s) en de spelotheek (spelletjes). Het diensteneconomie team wil met Hugo in gesprek over meubels voor de woning.
Yvonne noemt tot slot dat de gemeente tijdens het Green Capital jaar een circulair paviljoen op het stadseiland wil laten plaatsen. Het is interessant om dat verder uit te zoeken.
Het actieplan van de diensteneconomie challenge is om voor de zomer alle stakeholders gesproken te hebben en na de zomer een woning te hebben.

Grondstoffen

Tijdens de brainstorm van het grondstoffenproject is duidelijk geworden dat grote objecten al opgehaald worden, dus dat het beter is om te focussen op kleine dingen die mensen in hun huis hebben liggen en die vol waarde zitten. Het doel is om mensen zich ervan bewust te laten worden wat voor waardevolle dingen er in hun huis liggen.
Het team heeft besloten zich te richten op kleine e-waste zoals telefoons. Van de materialen in een telefoon kunnen namelijk verscheidene producten gemaakt worden. Denk aan de omhulzing die gebruikt kan worden  voor NEC-stoeltjes en de edelmetalen die verwerkt kunnen worden in sieraden zoals de ambtsketting van de burgemeester of de Vierdaagse kruisjes. Hugo en Colin laten hier verschillende tekeningen van zien. Het Vierdaagse kruisje is iets wat Nijmegen aan de wereld geeft en het is mooi als er in zoiets symbolisch een circulair element zit.
Het idee is om de e-waste op te halen via een e-waste race, een wedstrijd tussen Nijmeegse basisscholen om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.

Afsluiting

De volgende bijeenkomst zal over ongeveer 3 weken plaatsvinden. In de tussentijd zullen beide projectgroepen via de mail met elkaar uitwisselen wie de stakeholders voor hun challenge zijn, zodat er voor de volgende bijeenkomst een complete stakeholderlijst opgesteld is.

Wil je meedoen? Dat kan nog steeds! Meld je aan bij yvonnekeijzers@greencapitalchallenges.com

2 gedachten over “Bijeenkomst Circulaire Economie

  1. businessinfortworth.tk Beantwoorden

    I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *