Bijeenkomst Circulaire Economie

Tijdens deze tweede, wederom mooie en energieke bijeenkomst op de Splendor Fabriek, hebben we verder invulling gegeven aan de ideeën die van de brainstorm van de eerste bijeenkomst.

De ideeën waren:

 1. Urban Mining
 2. E-waste race
 3. Diensteneconomie
 4. Punten sparen bij de DAR

In 3 groepen is opnieuw nagedacht, nu over een meer concrete invulling van de ideeën. Belangrijk is dat inwoners van Nijmegen gaan beseffen dat hun afval waardevolle grondstoffen kan bevatten dat waarde bevat. De Challenges zijn gericht op inwoners, maar aansluiten bij het bedrijfsleven en bestaande initiatieven (zoals het lokaliteitenkabinet) is essentieel om de challenges te laten slagen.

In de bijlages zien jullie het resultaat van de brainstorm per idee.

De uitgangspunten van de eerste bijeenkomst blijven hierbij overeind:

 1. Belangrijk doel is om inwoners bewust te maken van de waarde van hun afval als grondstof.
 2. De stad is de plek voor urban mining. Bedrijven spelen een belangrijke rol bij het verzamelen/verwerken van de grondstoffen.
 3. Er moet een business case gemaakt worden.
 4. Belonen van goed gedrag is belangrijk.

Het repaircafé en de DAR zijn beide ondersteunend en faciliterend bij de challenges.

Brainstormronde

Na een roterende brainstormronde werd duidelijk dat Urban Mining en de E-waste Race veel overeenkomsten hebben en samengevoegd kunnen worden. Een greep uit de ideeën: een grondstof marktplaats (Oogstkaart), Grondstoffenpaspoort, een onderdelenhuis, database met handleidingen/3D printen van onderdelen. Belangrijk is storytelling, locale productie. Inwoners kunnen we bereiken door het maken van NEC-producten én hippe producten uit ingezamelde grondstoffen.

Uit het idee Punten sparen bij de DAR,  werd een ander idee geboren: Grondstofdagen bij de DAR. Inwoners van Nijmegen kunnen op 1 dag één bepaald artikel inzamelen (e-waste/jeans/bankstellen en dergelijke). Tijdens die dag zijn er op de DAR allerlei activiteiten: lezingen, workshops over hergebruik/reparatie/opnieuw inzetten van de grondstoffen en kunstenaars/ontwerpers maken kunst en nieuwe artikelen van de producten.

Diensteneconomie: inventariseren welke diensten er nu al verkrijgbaar zijn (MUD jeans, Philps licht, Bundles wassen, etc) en deze zichtbaar maken in een dienstenwoning, een leegstand pand dat als woning wordt ingericht en waar deze producten in zijn verwerkt. Samenwerking zoeken met bedrijven en woningcorporaties.

Tijdens de volgende bijeenkomst gaan we deze ideeën concreet maken!

3 gedachten over “Bijeenkomst Circulaire Economie

 1. businessindetroit.ga Beantwoorden

  Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid different users like its helped me. Great job.

 2. businessindallas.ga Beantwoorden

  I¡¦m now not positive the place you are getting your information, however good topic. I must spend some time learning much more or figuring out more. Thanks for magnificent info I used to be on the lookout for this info for my mission.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *