Bijeenkomst Water

In deze vergadering hebben we  naar alle ideeën die in de eerste vergadering water zijn aangeleverd, gekeken. Met de SMART criteria hebben we gekeken welke ideeën verder uitgewerkt kunnen worden. We hebben gekozen voor 4 challenges die we de komende weken in groepen verder zullen uitwerken. Een volgende vergadering staat gepland op dinsdag 21 maart om 19.30 uur bij Margot thuis. In deze vergadering zullen we proberen de challenges SMART te definiëren en een beschrijving te maken voor de website. Wil je meedenken meld je dan vooral aan bij margotribberink@greencapitalchallenges.nl.

Challenges water

  1. Maak je straat ‘nieuwe-klimaat-bestendig’

Door klimaatverandering wordt het niet alleen warmer, we krijgen ook steeds vaker zware buien met veel regen. Het regen kan vaak niet weg en veroorzaakt overstromingen.  We zullen ons moeten aanpassen aan het ‘ nieuwe klimaat’. In deze challenge willen we dat je met je hele straat een aanpassingsplan bedenkt waardoor overtollig regenwater wordt opgevangen of sneller wordt opgenomen door de bodem door middel van het verwijderen van stenen en asfalt. Op die plekken kun je een leuke plant of boom planten. Door meer groen in de straat wordt het tijdens een hittegolf veel minder warm.  Een gemeenschappelijk project met je buren is gezellig en maakt Nijmegen letterlijk groener… Hiervoor wordt aansluiting gezocht bij de gemeente die bezig is met eenzelfde project.

  1. Groene energie uit de Waal

Groene energie uit wind en zon wordt al gewonnen in Nijmegen. Groene energie uit de Waal nog niet. We willen graag onderzoeken of het mogelijk is om door middel van de waterbewegingen in de Waal en in de Nevengeul mogelijk is om stroom op te wekken. Elders in Nederland zijn er al verschillende projecten om energie in water op te wekken, bv bij de stuw in Grave.  De challenge na aanleiding van onderzoek zou kunnen zijn om 100 burgers in Nijmegen te vinden die dit project willen financieren zoals dat met het windmolenpark ook gedaan is. Hier zal verder onderzoek naar moeten worden gedaan.

  1. Hoog en droog

Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat! De nevengeul, de Spiegelwaal is niet alleen leuk in de zomer als we op de strandjes kunnen liggen en kunnen zwemmen of roeien midden in de stad. Nijmegen is ook een stuk veiliger geworden. Met de verwachting dat in de toekomst een hoogwatersituatie zoals die in januari 1995 vaker zal voorkomen, is de kans op een overstromingen afgenomen. Maar ook met de Nevengeul is het overstromingsgevaar niet helemaal verdwenen.  We willen in deze challenge de inwoners bewust te maken van dat gevaar. Woon je in het Waterkwartier of aan de Waalkade, hoe hoog komt het water als het mis gaat? Hoe groot is die kans en wat moet je dan doen? Burgemeester Bruls komt je niet redden… We willen op verschillende plaatsen in de stad meetlatten zetten waarop informatie hoe veilig je op die plek bent… De meetlatten willen we door kunstenaars laten versieren zodat deze broodnodige  informatievoorziening echt gelezen wordt.

Deze challenge wordt op dit moment nog niet uitgewerkt. Zou jij dat willen doen? Meld je aan!

  1. Spiegelwaalfestival

De Nevelgeul, het grootste klimaatadaptatieproject in Europa wordt geroemd in heel de wereld. Van heide en verre komen bezoekers om te kijken naar onze Spiegelwaal. Bij veel inwoners in Nijmegen  is dat gevoel er (nog) niet. De challenge is om in de vakantiemaand een event te creëren rondom de Spiegelwaal waarbij we Nijmegenaren kunnen laten zien dat je niet meer op vakantie hoeft naar een camping in Frankrijk. Op onze eigen eilandjes is het goed toeven! Zeker als we ook voor kinderen leuke water/strand attracties kunnen  maken, voor de wandelaars een mooie tocht uitzetten over eilanden, bruggen en de Ooij. Een roei/kano-kluun-tocht, een zwemwedstrijd en yoga op surfplanken zijn ideeën die verder moeten worden uitgewerkt. Milieuvriendelijke toiletten, biologische eetgelegenheden en ‘water’muziek maken zo’n event compleet.

Het organiseren van zo’n event is een hele klus. Een eerste stap wordt door ons gezet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *