Challenge Circulaire economie ‘Van kopen naar gebruiken’

De themagroep Circulaire economie heeft zijn eerste challenge geformuleerd! Degene die een bekend zijn met het begrip circulaire economie zullen het begrip diensteneconomie misschien wel kennen. We kunnen ons ook voorstellen dat je denkt wat is dat? Laat het ons uitleggen.

Nooit meer een wasmachine of droger kopen

Kijk eens rond in jouw huis en bedenk dan eens wat je allemaal gekocht hebt: meubels, een muziekinstallatie, keukeninrichting en allerlei apparaten, zoals een koelkast of een wasmachine.

Hoe belangrijk vind jij dat je eigenaar bent van die spullen? Of wil jij die spullen ook best lenen, huren of leasen? Of vind jij gebruik belangrijker dan bezit? Dan sta jij er vast voor open om jouw huis met andere ogen te bekijken? Want echt, je hoeft echt geen wasmachine te kopen om te kunnen wassen.

Hoe dat kan, ontdek je in de challenge  ‘Van kopen naar gebruiken’. 

Wil je achtergrondinformatie over de diensteneconomie zou je deze interessante documentaire kunnen bekijken: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/biografieen/r/thomas-rau.html

Wat wil de themagroep precies bereiken?

De themagroep is druk bezig om een modelwoning te vinden waarin Nijmegenaren kunnen binnenlopen om te kijken welke spullen in een huis ook gebruikt kunnen worden in plaats van ze enkel in bezit te hebben. In dit huis hopen we dat je geïnspireerd raakt en kennis maakt met de mogelijkheden van delen, leasen en huren. In de modelwoning zal de mogelijk worden geboden contracten af te sluiten. Er wordt druk gepraat o.a. de gemeente en woningbouwcorporaties.

Wat kan jij dan doen?

Jullie krijgen te horen wanneer de modelwoning in gebruik wordt genomen. Loop tegen die tijd langs en daag jezelf uit om af te komen van het bezit. Want waarom zou je eigenlijk iets bezitten als je het alleen maar wilt gebruiken? Willen we de lamp wel echt of willen we eigenlijk alleen maar licht? En de wasmachine, willen we niet gewoon alleen wasjes draaien zonder een machine met bijbehorend onderhoud te hebben? Als de machine kapot is wordt deze gratis gerepareerd en wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen en er geen twee nodig hebt wordt de machine gewoon opgehaald. Denk hier eens vast over na! Veeeel duurzamer! En kijk vooral de documentaire 🙂

1 gedachte over “Challenge Circulaire economie ‘Van kopen naar gebruiken’

  1. businessindetroit.ga Beantwoorden

    Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *