Dagloners pikken estafettestokje op

De oplossing van de speels gemaakte puzzel, die de weg (in het kader van de walk of waste) naar een van de afvalbakken – al enige tijd kunstobjecten aan de Waalkade – wees, werd sneller gevonden dan een pasklaar antwoord op hoe de afvalberg aan te pakken.
Ook in Nijmegen dwarrelt het afval op talloze plaatsen neer. Een willekeurige wandeling, het oog gericht op het alom aanwezige zwerfvuil, levert binnen 500 meter al een flinke zak met afval op.

De verschillende bijdragen aan het Duurzaamheidscafé van dinsdag 27 februari, brachten diverse inzichten over de aanpak, variërend van simpelweg opruimen (wat voor je voeten komt), faciliteren door de overheid, uitnodigend afvalzakken en -bakken plaatsen, producenten beïnvloeden, tot beboeten en het korte tijd staken van het regulier ophalen van het huisafval.

Een meervoudige aanpak lijkt al met al nodig. Een vrolijke instructieve benadering (de Nijmeegse Afvalchallenge), een prijsvraag (de tweede ronde is gestart), het kan allemaal helpen om tot een ander gedrag te komen.

Maar wat zal blijven is de noodzaak het zwerfvuil georganiseerd uit de Nijmeegse wegen, wijken, parken en niet te vergeten de Waalbeddingen te verwijderen.
Stichting Dagloon, opgericht in de dagen (2004) dat Nijmegen door toedoen van buurtrangers (schoolgaande kinderen uit het centrum) zich even de opgeruimdste stad van Nederland (Schoonste Km²) mocht noemen, kent een wisselende groep medewerkers, voornamelijk dak- en thuislozen, die nu al vele jaren het zwerfvuil zorgvuldig opprikken en bij de DAR afleveren.

Mooi werk, niet bepaald schoon, dat speciale aandacht verdient. Een geschikte kandidaat voor het nieuwe houderschap van het estafettestokje, zo vond ook de themagroep Afval van de Green Capital Challenges.
Jeanette van Mierlo, projectcoördinator van Stichting Dagloon, was vol trots bij het in ontvangst nemen van het stokje uit handen van Anselien School, de interieurontwerpster van de circulaire modelwoning in de Van Diepenbrockstraat.

1 gedachte over “Dagloners pikken estafettestokje op

  1. iMsCsEo sEaRcH EnGiNe oPtImIzAtIoN SeRvIcEs sInGaPoRe Beantwoorden

    IMSC SEO is a Singapore Search Engine Optimization or SEO company that provides SG SEO Services. Their proprietary SEO strategies derived from the Singapore SEO Experts help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in Singapore and around the world. Find more at http://imscseo.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *