Eerste bijeenkomst Afval

12 januari kwam het team van de challenge afval bij elkaar in De Smeltkroes in het Honigcomplex. Op deze bijzondere plek is het kantoor van aanjager Koos van Dael ook gevestigd. Het team bestaat tot nu toe uit 7 personen. Hoe kan je anders beginnen dan met een voorstelrondje? Het grootste gedeelte van het team was er puur uit interesse en twee anderen waren aanwezig om vanuit een bestaand project aansluiting te zoeken bij deze challenge.

Na veel geklets moest er toch ook ter zake worden gekomen. Besloten is om de challenge aan te pakken op vier niveaus:

 

  • welk afval: huishoudelijk afval, bedrijfsafval, zwerfafval;
  • welke stap(pen) in de afvalhiërarchie/elementen van circulariteit (preventie-hergebruik-recycling-verbranden-storten / refuse – redesign – re-use – repair – refurbish – remanufacture – recycle – recover)
  • welke doelgroep (van ‘eigen parochie’ tot ‘de Nijmegenaar die er niet bewust mee bezig is’
  • aard van de challenge (van eenmalig ludiek tot ‘gericht op duurzame gedragsverandering’)

Er zijn veel ideeën gedeeld, voorbeelden gegeven en inspiratieverhalen verteld. Maar wat gaat dit team aanpakken? Een paar knopen werden doorgehakt.

  • we gaan challenges aan voor huishoudelijk, bedrijfs- én zwerfafval;
  • we richten ons op preventie en gescheiden inzameling wat het huishoudelijk afval betreft (en vooral waar dit misgaat met hoogbouw)
  • we richten ons op het voorkomen van zwerfafval (walk of waste)
  • we richten ons op gescheiden inzameling van bedrijfsafval
  • we gaan projecten specifiek op een doelgroep richten en in de aard zullen we ook variëren.

Besloten werd om onderwerpen als repair/design/re-use aan bod te laten komen bij de challenge ‘circulaire economie’.

Omdat de challenge afval de maand februari betreft moet ook dit nog concreter worden gemaakt.  Er moet namelijk een challenge worden geformuleerd (en dit in de eerste vergadering!).

Challenge:

  1. Leven zonder afval

Nila (onderdeel van het team) richt haar eigen leven zo in dat ze nagenoeg geen afval produceert. Hier knopen we een challenge aan: We nodigen Nijmegenaren uit de uitdaging aan te gaan een maand te gaan leven zonder afval (dus niet alleen zonder restafval, ook zonder plastic, minimaliseren van glas en papier etc). Deelnemers krijgen tips, leesvoer (zo worden op Nila haar Blog tips gegeven) en worden uitgedaagd hun ervaringen en avonturen te delen via social media. Wil je je nu al aanmelden stuur een berichtje naar communicatie@greencapitalchallenges.nl. 

  1. Walk of Waste

Een schone stad is een fijne stad. Samen met Lion’s Club Nijmegen gaan we de Walk of Waste verder organiseren. Naast aandacht voor zwerfafval is bewustwording over plastic soup hierbij een doel.
Wat is de Walk of Waste? De Lion’s Club heeft het project ‘Walk of Waste’ gelanceerd. Hierbij willen ze de prullenbakken op de Waalkade vervangen door prullenbakken die zijn ontworpen door kunstenaars. Het verhaal dat hierbij verteld wordt is het verhaal van de plastic soup (er is momenteel een tentoonstelling over Plastic Soup in het Valkhof-museum). Daarnaast wordt er een game/app ontwikkeld hierover. Voor iedere prullenbak is een sponsor nodig. Lees hier meer.
We gaan samen met Lion’s Club zoeken naar sponsors en naar manieren om een schone stad op de agenda te zetten: een massale Nijmeegse opruimactie, een sponsorloop gekoppeld aan opruimen en een koppeling met Koningsdag/vierdaagse/avondvierdaagse behoren tot de mogelijkheden.

  1. Afval op de kaart in een willekeurige Nijmeegse wijk

Nijmegen scoort als stad hoog in vergelijking met andere steden wat betreft afvalscheiding. Het kan echter altijd beter. In een wijk van Nijmegen willen we – samen met de bewoners – de uitdaging aan gaan om het onderste uit te kan te halen wat betreft afvalscheiding.

  1. Meer afvalscheiding bij (MKB-)bedrijven, instellingen en scholen

Afvalscheiding bij bedrijven, scholen, kantoren is niet vanzelfsprekend (alhoewel wel verplicht). We willen in een gebied samen met de ondernemers de handschoen oppakken om hier een aantal slagen in te maken. Onze eerste gedachten gaan hierbij uit naar de binnenstad met de vele winkels en restaurants. Vanwege de beschikbare ruimte, zowel binnenshuis als op straat, ligt hier ook een logistieke uitdaging.

Zoals je ziet is er ontzettend veel werk verzet. Er komen echter altijd handen tekort! Lijkt het je leuk je in te zetten voor een van deze onderwerpen en mee te denken op de volgende bijeenkomst 2 februari? Stuur een mailtje naar koosvandael@greencapitalchallenges.nl

1 gedachte over “Eerste bijeenkomst Afval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *