Estafettestokje bij Energiefestival Blowlands

Het duurzaam estafettestokje reist aanstaande vrijdag 15 juni af richting de vier windmolens aan de rand van Nijmegen, bekend als Windpark Nijmegen-Betuwe.
De eerste aanzet tot het ontwikkelen van dit park werd in 2013 genomen met de oprichting van een speciale stichting onder de naam Wiek-II. Voor een goed fundament voor de vorming van het windpark werd door de stichting de coöperatie Windpower Nijmegen opgericht. Daarbij werkte de stichting samen met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) en met Izzy Projects, het Nijmeegse projectbureau dat duurzaamheid, burgerparticipatie en lokale oriëntatie als uitgangspunten voor vernieuwde energieproductie neemt.

De coöperatie wist velen uit en rond Nijmegen te enthousiasmeren voor het windparkproject. Meer dan 1000 leden hebben geïnvesteerd en een aandeel genomen in de financiering van de onderneming. Eind 2016 was het Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd.
Het windpark is een begin. De coöperatie – in oktober 2014 al houder van het stokje – ziet nog veel mogelijkheden duurzame energieprojecten voor en door burgers te entameren.

In de omgeving van het windpark is een zonnecentrale voorzien met 17.000 zonnepanelen, misschien een 5e molen, plannen zijn er voor de opslag van elektriciteit, educatieve activiteiten voorbereid, net als buurtgesprekken die moeten leiden tot betere inzichten bij en haalbare projecten voor burgers, bedrijven en overheden. Het energielandschap De Grift in wording kortom.
De stuwende kracht voor dit alles is Stichting Wiek-II. Hand in hand met de coöperatie streeft de stichting naar duurzame energieprojecten op stads- en regioniveau.

De themagroep energie-opwekking van de Green Capital Challenges onder leiding van Marco Wolkenfelt, het zesde thema in rij in het Green Capitaljaar, wil deze Stichting als basis voor gerealiseerde projecten voor nieuwe energieproductie en nog te verwezenlijken ideeën honoreren met het duurzaam estafettestokje.
De beste gelegenheid voor het overdragen van het stokje is het tweedaags festival Blowlands, dat plaatsvindt op 15 en 16 juni.
Afgevaardigden van de organisatie van de Groene Week, het studentenevenement dat in mei het stokje ter beschikking kreeg gesteld, zullen dan ook in aansluiting op de start van het platform Burgers Geven Energie op vrijdagmiddag 15 juni om 15.30u, het stokje overhandigen aan Stichting Wiek-II.

Belangstellenden zijn welkom bij deze overdracht. Ook is het mogelijk andere onderdelen van het festival bij te wonen. Het programma van het energiefestival geeft een duidelijk overzicht van de tweedaagse.
Het festivalterrein, Windpark Nijmegen-Betuwe, is te vinden aan de Griftdijk 244.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *