Overdracht estafettestokje

De overdracht van het stokje in de lopende maand staat in verband met het thema biodiversiteit. De themagroep, onder de bevlogen leiding van Ingrid Kerkvliet, heeft in Stichting Schooltuin De Wielewaal een passende organisatie gevonden.

Tien jaar geleden werd door de groep Nijmegen Duurzaam Gezond (Greet Goverde, Gerard Titulaer en Annerie Rutenfrans) het initiatief genomen om schooltuinen in Nijmegen op te zetten. Het terrein direct achter de Ooijsedijk, in de nabijheid van het Hollands-Duits gemaal, werd daartoe aangekocht door Stichting Landwaard. Om de schooltuin voor de toekomst te behouden kochten twee jaar geleden de al vele jaren actieve Willem Berghoef, leerkracht in het basisonderwijs en sterk betrokken bij alles van de natuur, en Iris Roggema het stuk grond van Stichting Landwaard.
In De Wielewaal – genoemd naar de op deze plaats ooit ontstane plas – vonden de nieuwe eigenaren een partner om de ideeën rond natuurlijk beheer, ecologische verscheidenheid en gezonde verstedelijking verder vorm te geven.

Kinderen, met name de 10-jarigen van de groepen 6 uit het basisonderwijs, krijgen de gelegenheid kennis te maken met het ontwikkelen van tuinen. De kinderen kunnen hier het zaaien, groeien en bloeien in de buitenlucht ervaren en zich verwonderen over de oogst. Niet een fabriek “maakt” groenten en fruit, maar moestuinen en schooltuinen brengen het voedsel voort door het bewerken van de grond door vrijwilligers, leerkrachten en kinderen.
De natuurles maakt ook duidelijk hoezeer gebruik van kunstmest en gif, naast rigoureuze ontbossing invloed heeft op de slinkende biodiversiteit.
Dieren van klein tot groot krijgen hier ook de ruimte: insecten, torren, wormen, de wilde uit de omgeving, schapen voor het korthouden van het gras. Relatieve ruimte want gaas moet de tuinen wel voldoende beschermen.
En net als bezoekers en nieuwe vrijwilligers, zijn insecten in het onlangs gemaakte insectenhotel en een ooievaar in het op het terrein gereedstaande nest heel welkom.

Tijdens het Duurzaamheidscafé van dinsdag 27 maart, Lux, aanvang 20:00u, zal het stokje door de huidige houder Stichting Dagloon worden overhandigd aan Gert Olthof, schooltuinmeester vanaf het begin en voorzitter van Stichting Schooltuin De Wielewaal.
Voor ieders gemak is het goed vooraf een ticket te reserveren.

3 gedachten over “Overdracht estafettestokje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *