Pater Kimman neemt Duurzame Estafettestokje in ontvangst

Maandag 19 juni heeft Pater Kimman het Duurzame Estafettestokje ontvangen voor de inspanningen van hem, zijn collega’s en partners om het duurzame wooncomplex Aqua Viva te realiseren. Hij ontving het stokje van Herman van Rooijen die het namens Waterschap Rivierenland aan hem overdroeg. Aqua Viva is alweer de 48ste houder van het estafettestokje.

Pater Kimman vertelt dat uitspraken van paus Fransiscus hem geïnspireerd hebben met duurzaamheid aan de slag te gaan. Volgens pater Kimman “is het klimaat een zaak van ons allemaal en de wereld is van ons allemaal eigendom bestaat eigenlijk niet.” Dit waren belangrijke uitgangspunten bij de bouw van het wooncomplex.  Het moest een open complex worden, niet alleen voor de paters en jezuïeten én het moest een duurzaam gebouw worden.

Alle woningen zijn aangesloten op een innovatieve ijsverwarming van SolarEis. Hiermee wordt het appartementencomplex als eerste woongebouw in Nederland duurzaam verwarmd en gekoeld. De gratis beschikbare, natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen als zon, omgevingslucht, aarde, water en ijs worden hier optimaal benut. Dat het werkt konden alle aanwezigen goed voelen, want zelfs met de 30 graden van afgelopen maandag voelde het gebouw heerlijk koel aan. Het hele complex heeft hierdoor geen gas nodig. Omdat de paters zowel opdrachtgever waren als eindgebruiker, hoefden ze niet na te denken over de investering in deze innovatieve techniek. Die verdient zich namelijk gewoon terug aldus pater Kimman “direct na de oplevering is het besparen begonnen”. Het open plein met een fontein in het midden is toegankelijk voor iedereen en een leuke plek voor kinderen om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *