Swapfiets verrast met estafettestokje

De mobiliteitsmarkt, een Green Capital Challenge van de themagroep Mobiliteit, van 14 en 15 april op Plein 44 weet zich omringd door de klanken en kleuren van de groene tamboerijn, de 50 jaar oude hit van de Lemon Pipers (Green Tambourine).
Lenteliedjes door de jaren heen als behang bij een markt voor nieuwe brandstoffen van vervoer, elektrisch of waterstof, voor manieren van het delen van autogebruik, van het leasen van fietsen, van aandacht voor het woon-werkverkeer en het milieubewust bezorgen van goederen en postpakketten.

De verschillende standhouders prijzen hun waar en hun ideeën aan, maar de publieke belangstelling is schamel. De gewijzigde opstelling van de standplaatsen op de tweede dag, een die samenvalt met de diagonale doorsteek van het winkelend publiek, brengt geen wezenlijke verbetering.
Maar de sfeer is goed tussen de organisatoren, de standhouders en nieuwkomers op de markt voor nieuwe vormen van verplaatsen. Pionierswerk voor allen.

Op de eerste dag vindt om 13:00u de overdracht van het duurzame estafettestokje plaats. In de uren daaraan voorafgaand is door vier personen onafhankelijk van elkaar een beoordeling gemaakt over wie de beste kandidaat voor het nieuwe houderschap zou kunnen zijn. Bij alle vier staan de jongens van Swapfiets hoog op de lijstjes.

Swapfiets is een landelijke organisatie, drie jaren geleden opgericht door enkele studenten van de TU Delft. Intussen zijn in 15 Nederlandse, 3 Duitse en 3 Belgische steden dependances gevestigd. De Nijmeegse bevindt zich aan de Groenestraat. Van daaruit worden na een online-aanmelding de fietsen bezorgd bij de aanvrager. De kosten zijn € 15 per maand (€ 12 voor studenten), reparaties inbegrepen. Het concept is even helder als functioneel, snel handelen kenmerkend. De website is een toonbeeld van intuïtieve overzichtelijkheid. De animo is groot. Op talloze plaatsen in de Nijmeegse binnenstad zie ik de fietsen met de onderscheidende blauwe voorband.
De reparatiewerkplaats is die van Bikewerk, althans voor het centrum van Nijmegen, een voormalige houder van het estafettestokje.

Dit weekend van de mobiliteitsmarkt krijgt Swapfiets het kleinood aangereikt door Willem Berghoef namens Stichting Schooltuin de Wielewaal.
De verrassing is van de gezichten af te lezen. Ze zijn er blij mee en wij met (het concept van) de Swapfiets.

jvw // apr.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *