Terugblik maand van de biodiversiteit: de challenges zijn er!

Alles begint weer te bloeien en te kleuren en dat weet je: het is maart. Heerlijk! De maand van de biodiversiteit. Zo ook bij Green Capital Challenges want maart heeft het thema biodiversiteit. De omgeving Nijmegen heeft een rijke biodiversiteit door de uiteenlopende landschapstypes in de omgeving. Maar de biodiversiteit heeft het moeilijk en daarom stelde wij de vraag wat kunnen wij doen en wat kan jij doen om van Nijmegen een ecologisch zeer rijke en echte groene stad te maken. Daar kwamen de volgende uitdagingen uit:

Nijmegen vergroent


                                                         het geveltuintje & de boomspiegel

Vergroening van de stad begint gewoon bij jou in de straat, bij je eigen voeten. Denk aan de aanleg van een geveltuintje, aan het beplanten van een boomspiegel, aan het vervangen van een paar stoeptegels in je achtertuin door een veldje kruiden en planten. Dat is niet alleen mooi en goed voor bijen, vlinders en andere insecten en dus voor biodiversiteit. Het draagt ook nog eens bij aan duurzaam omgaan met hemelwater.
We gaan op zoek naar zes straten verdeeld over de stad die we tussen nu en maart 2018 met elkaar ingrijpend gaan vergroenen en ontgrijzen. Zo hopen we meer straten te inspireren. We werken daarbij samen met de Gemeente Nijmegen.

Wil je mee doen aan deze challenge? Mail dan naar eric56mol@gmail.com

Insectenhotels

Een groene en biodiverse stad trekt insecten. Die gaan we goed zichtbaar huisvesten in insectenhotels. Tussen nu en maart 2018 gaan we 24 bedrijven en instellingen helpen bij het bouwen van een flink insectenhotel. Daar horen mooie insectenweitjes bij.
Verder gaan we via de basisscholen en tuincentra bouwinstructies voor kleine hotelletjes verspreiden. Doel is minsten 100 doe-het-zelf-hotels voor maart 2018.
We werken daarbij nauw samen met NL Bloeit en bijvoorbeeld Pluryn.

Wil je mee doen aan deze challenge? Mail dan naar arjan@nlbloeit.nl

Stadsvogels

Insecten trekken vogels aan. Ook die vogels gaan we een zichtbare plek geven. In de nieuwbouwprojecten én in de bestaande stad.
We streven voor maart 2018 naar 100 gierzwaluwstenen in de nieuwbouw van bijvoorbeeld Koningsdaal en Hof van Holland en gaan daarvoor aan tafel met de projectontwikkelaars en gemeente. Daarnaast gaan we met de basisscholieren en hun ouders minstens 100 nestkasten bouwen (en ophangen!) in de hele stad.
We werken in het project Stadsvogels nauw samen met de Nijmeegse stadsvogeladviseur Jochem Kühnen.

Wil je mee doen aan deze challenge? Mail dan naar Kuhnenjm@hotmail.com

1 gedachte over “Terugblik maand van de biodiversiteit: de challenges zijn er!

  1. businessindallas.ga Beantwoorden

    We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *